Saya
sering dihujani dengan banyak pertanyaan tentang kualiti dan tahap pH didalam
air minuman yg syarikat kami bekalkan.
Secara umumnya, pH di dalam air
minuman adalah salah satu indikator samada air tersebut sehat atau sebaliknya.
Ia bergantung kepada tahap asid atau alkali yang terdapat di dalamnya. pH 7
adalah tahap normal, pH melebihi 7 dipanggil beralkali sementara air
minuman dgn pH kurang dari 7, maka itu dipanggil berasid.
Secara mudahnya, kita boleh
gambarkan tahap pH berdasarkan ilustrasi berikut.
- Jus oren - 3.5
- Kopi - 5.5
- Susu - 6.2
- Baking Soda - 8.5
- Air bersabun - 10
- Bleach - 12
Umumnya pH kurang dari 7 adalah
bersifat lembut tetapi boleh menghakis. Kebiasaanya air berasid mempunyai
kandungan ion toksik yg terdiri dari plumbum, mangan, zat besi dan zink. Ia
boleh menghakis sistem paip besi dan menyebabkan air berasa masam. Selain daripada
itu, air berasid pada tahap pH 4 boleh menyebabkan merah dan gatal mata kepada
para pengguna. Malah, kajian menunjukkan bahawa lebih rendah aras pH, makin
serius masalah yg dihadapi. Contohnya, pH kurang dari 2.5 boleh merosakkan sel
epithelium secara kekal.
Air beralkali
lebih dari 8.5 pula bersifat keras dan menyebabkan air terasa pahit. Air
beralkali dengan pH melebihi 11 boleh menyebabkan kerengsaan mata dan penyakit
kulit yg bertambah serius. Pada tahap pH 10 –12.5, ia boleh menyebabkan bengkak
gentian rambut. Gangguan terhadap saluran pemakanan turut boleh berlaku
terhadap individu yg sensitif. Seing juga berlakunya pembentukan sisik pada
peralatan penyimpanan air yang digunakan.
Kesimpulan.
pH adalah antara kualiti penting pada bekalan air minuman kita. Tahap pH adalah berbeza bergantung kepada punca bekalan air dan sistem pembekalan yg digunakan. Walau bagaimanapun, tahap optimum pH yg boleh diterima pakai adalah antara 6.5 hingga 9.5
Guidelines for drinking-water
quality, 2nd ed. Vol. 2. Health criteria and other supporting information.
World Health Organization, Geneva, 1996.© World Health Organization 2003
No comments:
Post a Comment