TAHAP pH DALAM AIR MINUMAN CINTA DAN AIR BERALKALI AFIAT
Saya sering dihujani dengan banyak pertanyaan tentang
kualiti air yang syarikat kami keluarkan dan pasarkan semasa bertemu para
pelanggan. AO yang saya boleh perkatakan bahawa kualiti air yang dikeluarkan
adalah setaraf dengan kebanyakan jenama yang sedia ada di dalam pasaran. Soalan kedua yang biasa ditanyakan adalah tentang tahap
pH di dalam air minuman tersebut.
Kadar
pH membezakan samaada air itu keras atau lembut - hard or soft.
pH air tulin adalah 7. Umumnya, kalau pH kurang dari 7, air itu dipanggil
berasid, dan kiranya melebehi 7, dipanggil beralkali. pH biasa utk air
dipermukaan bumi adalah antara 6.5 - 8.5 sementara air bawah tanah adlaha
antara 6 - 8.5.
Air yg
mempunyai pH < 6.5 biasanya lembut tetapi bersikap menghakis. Air berasid
mungkin mengandungi bahan galian bertoksik spt zat besi, mangan, plumbum - lead
dan zinc. Air berasid mampu menghakis paip besi, dan boleh menyebabkan air
berasa masam. Air berasid turut mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan. pH
kurang dari 4 boleh menyebabkan mata bertukar merah dan gatal. pH kurang dari
2.5 pula meyebabkan kerosakan sel epithelium secara kekal.
Air yg
mempunyai pH > 8.5 pula menandakan air mempunyai sifat keras, berasa
pahit dan menyebabkan pembentukan sisik pada peralatan pencucian.. Ini juga
mempunyai kesan negatif terhadap kulit. Contohnya pH > 11
menyebabkan kulit gatal dan menyebabkan penyakit kulit sedia ada bertambah
serius. Ada bukti menunjukkan pH 10–12.5 boleh menyebabkan gentian rambut
membengkak. Kadang-kadang
ia turut boleh menyebabkan gangguan saluran pemakanan terhadap individu yg sensitif.
Kesimpulannya
kandungan optimum adalah berbeza bergantung kepada pembekal dan sistem
pemasangannya. Tetapi ia seharusnya diantara 6.5 - 9.5.
Guidelines
for drinking-water quality, 2nd ed. Vol. 2. Health criteria and other supporting
information. World Health Organization, Geneva, 1996.
No comments:
Post a Comment